Bob Bulgaru – Pictor al esențelor fragede
Expoziția “Suflet de copil”
3 iunie-20 iunie 2020
Vernisaj: 3 iunie 2020- ora 18:00.

Rotenberg – Uzunov Art Gallery
str. Constantin Esarcu, nr1

Bob Bulgaru – Pictor al esențelor fragede
Expoziția “Suflet de copil”

3 iunie-20 iunie 2020
Vernisaj: 3 iunie 2020- ora 18:00.

Rotenberg – Uzunov Art Gallery
str. Constantin Esarcu, nr1

Expoziţia ” Suflet de copil” , Bob Bulgaru – pictor al esenţelor fragede deschisă la Galeria Rotenberg – Uzunov, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, ne aduce mai aproape de lumea copilăriei fiecăruia dintre noi.

Într-o vreme în care am stat mai mult… depărtaţi, avem nevoie mai mult decât oricând de … apropiere. Apropiere de noi, de ceilalţi, de tot ceea ce înseamnă frumos! Iar în artă, există un frumos pentru fiecare!
27 de opere semnate Bob Bulgaru, socotit de criticul de artă Mircea Deac, „pictorul nobleţei şi al purităţii portretelor de copii”, a căror importanţă şi reprezentativitate este subliniată şi de faptul că, mare parte dintre acestea au participat la expoziţiile retrospective dedicate artistului, organizate de Muzeele de Artă din Târgoviste şi Ploieşti în perioada 1972-1973, precum şi de Muzeul Anastasie Simu din Bucureşti, în 1973, înnobilează simeza Galeriei Rotenberg – Uzunov, spaţiu reper pentru arta modernă şi contemporană românească.
Evenimentul este cu atât mai meritoriu, cu cât lucrările, care fac parte din colecţia particulară Eduard Mircea Uzunov sunt expuse în premieră într-un asemenea format. Ca în orice mare colecţie de artă, şi în colecţia Uzunov, se regăsesc lucrări destinate copilăriei şi copilului … din noi. Căci, aşa cum spunea Brâncuşi: „Când nu mai eşti copil, ai murit demult!”.

Fin observator al unei lumi care fascinează prin inocență și frumuseţe, portretele copiilor lui Bob Bulgaru, surprinse la diferite vârste, reliefează în primul rând, excelentele sale calităţi de desenator. Prin limbajul de forme şi culori, folosind o paletă cromatică adaptată atât de bine modelului ilustrat, artistul a reuşit să redea unor chipuri încântătoare, viaţa nobilă şi plină de candoare a copilăriei.
Portretele de copii respiră de autenticitatea trăirii, pusă în valoare şi de tehnica neconvenţională a picturii în ulei pe hârtie de calc, ceea ce oferă o transparenţă unică tonurilor calde şi tuşelor suave.
Expoziţia este întregită de autoportretul artistului, precum şi de rândurile evocatoare despre Bob Bulgaru şi „copiii săi”, purtând semnătura criticului Barbu Brezianu.

Deşi registrul său artistic nu se opreşte doar la ilustrarea vârstei inocenţei, artistul realizând şi alte portrete, naturi statice şi peisaje, notorietatea numelui său în arta plastică românească rămâne legată de una dintre cele mai expresive şi melancolice serii de reprezentări ale copilăriei.
Pictura lui este o artă care răscoleşte suflete şi priviri. Este o artă care farmecă, precum inocenţa unui copil faţă în faţă cu lumea miracolelor şi a magiei.

Curator: Adina Rențea
text: Adina Rențea