Jean Alexandru Steriadi – Portret

  • 51/38
  • litografie
  • semnat dreapta jos

€500

A fost un pictor si grafician roman, profesor universitar la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti si membru de onoare al Academiei Romane din anul 1948. A studiat la Academia Regala din Munchen si apoi la Paris.
A condus muzeul lui Aman, apoi muzeul Kalinderu si a fost profesor la Scoala de Arte Plastice din Bucuresti. Este initiatorul si promotorul saloanelor de alb-negru in grafica.
In prima perioada de creatie, Steriadi a fost preocupat de compozitia de mari dimensiuni infatisand scene din viata oamenilor simpli.
Mai tarziu a pictat cu o emotie uneori invaluita de o usoara melancolie, peisaje urbane si acvatice, colturi ale vechiului Bucuresti, imagini din Dobrogea si din numeroasele sale calatorii.
Pictura lui Steriadi  are o luminozitate delicat nuantata care atesta asimilarea celor mai pretioase trasaturi ale impresionismului.
Desenator talentat este autorul a numeroase portrete-schita care ating grafica romaneasca, o culme a genului prin precizia caracterizarii, spiritul de observatie, umorul inteligent. A pictat cu succes si litografie.
Portret cu maini si o linie vibranta. Personajul este luat din semiprofil, având capul aplecat. Portretul este expresiv, aceasta fiind redata printr-o tratare realista.