Adam Bălțatu- Peisaj

  • 67/48
  • ulei pe carton
  • semnat dreapta jos

€6.000

Și-a început școala primară în orașul natal și, din anul 1909 a continuat-o la Iași, unde s-a mutat cu familia. Tot în Iași a urmat Gimnaziul „Alexandru cel Bun” (1912 – 1914), după care s-a înscris ca audient la Școala de Belle-Arte, la clasa pictorilor și profesorilor Gheorghe Popovici și Constantin Artachino.

Chiar din primul an de studii i s-a acordat bursa „Gh. Șiller”.

În 1917 s-a retras din Școala de Belle-Arte din Iași și a plecat la București, unde a deschis o expoziție în sala „Mozart”.

În anul 1921, în urma unui concurs, a fost primit în anul VII la Institutul Superior de Belle Arte din Roma dar, după numai câteva luni, din motive financiare și de sănătate, s-a întors în țară în 1922, mai întâi la Huși, apoi la București.

Între anii 1923-1929 a deschis trei expoziții personale în capitală și a întreprins o călătorie de documentare în Italia și Franța.

Alături de Leon Alexandru Biju și Lucian Grigorescu, Gheorghe Chirovici, Paul Molda și Gheorghe Simotta a fondat „Sindicatul Artelor Frumoase”.

A făcut parte din Societatea Tinerimea artistică și din „Grupul Nostru”.

În 1950 fost numit conferențiar la Catedra de Desen, Pictură și Compoziție la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București, iar în 1952 a devenit profesor, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1966.

  • Tabloul este un peisaj rural cu două personaje. Centrul de interes se află în partea stângă a lucrării subliniată printr-o cromatică mai puternică și prin apariția personajelor.
  • Detaliile  sunt minuțios realizate, acesta tinzând  către o redare realistă a formelor.