Arthur Verona – Iarna

  • semnat dreapta jos
  • ulei pe panza
  • 55/1,10

€8.800

Studiile liceale le-a absolvit in 1888 la Cernauti, fiind mai apoi trimis de parinti la Academia din Viena pentru a studia artele militare.

Prima lucrare a viitorului pictor va fi expusa la Viena in 1889 si purta titlul de Patrula de Noapte.

Anul 1897 il gaseste alaturi de Simon Hollosy, la Baia Mare, iar in acelasi an participa la Paris la Salonul Oficial cu lucrarea „In codrii Hertei” care apare in catalogul oficial al salonului la pozitia 701 si pentru care obtine Mentiunea juriului.

In anul 1899, artistul pleaca la Paris, pentru a urma cursurile celei mai celebre institutii ale vremii Academia Julian, unde ii are ca si profesori pe Jean Paul Laurens si William Adolphe Bougnereau.

Expune lucrarile sale la expozitia internationala de la Paris si in 1890 si 1900. In 1901 participa la constituirea Societatii Tinerimea Artista si ca si fondator al ei, se bucura de succese. Expune la Viena la Salonul Oficial si lucrarile sale sunt remarcate de Nicolae Grigorescu care le lauda. In 1902 organizeaza si prima expozitie personala.

Impresionismul picturii lui dobandeste o nota particulara lipsita de spontaneitate. Cu timpul pictura lui devine idilica. In 1917 lucrarile sale impreuna cu tezaurul Romaniei sunt duse la Ruse; Acesta este distins cu Ordinul „Steaua Romaniei”.

Lucrarea Iarna este un peisaj cu doua personaje, avand  cromatica rece. Personajele sunt centrate in mijlocul lucrarii, alcatuind centrul de interes prin prezenta lor si prin contrastul hainelor inchise pe albul zapezii.