Ion Musceleanu – Nud

-37/46
-Ulei/carton

€1.440

Ion Musceleanu a fost un pictor român, născut într-o familie de intelectuali, la 14 octombrie 1903. A fost admis la Academia de Arte Frumoase, avându-i ca profesori pe Fritz Stork (pentru orele de desen), Constantin Artachino şi G.D. Mirea (pentru orele de pictură). După terminarea studiilor de la Bucureşti (1926), este repartizat ca profesor de desen la Râmnicu Vâlcea, unde, mai mult decât activitatea didactică, se simte atras de peisajele din împrejurimile oraşului.
În anul 1930, debutează la Salonul Oficial de Pictură şi Sculptură cu acuarela „Case”, iar începând cu 1948 este prezent la anualele de stat precum şi la expoziţiile de artă românească de peste hotare. Nici expoziţiile personale (1940, 1957, 1968, 1973) nu lipsesc din cariera artistică a pictorului oltean, ale cărui merite nu întârzie să apară, obţinând mai multe premii la Saloanele Oficiale.
Peisagist şi portretist de factură impresionistă, Ion Musceleanu prezintă evidente afinităţi cu Lucian Grigorescu, abordând, de cele mai multe ori, pictura în aer liber. Colorist fin, din paleta cromatică artistul foloseşte doar tonurile calde, cu o intensitate redusă, sugerând o atmosferă de discreţie şi, în acelaşi timp, de poezie prin compoziţiile sale.