Nicolae Georgescu – Natură statică

,
  • 63/48,5
  • ulei pe carton
  • semnat

€750

Născut în 1948 Georgescu a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti în 1974, la clasa profesorului Blendea.
A obţinut Premiul Uniunii Artiştilor Plastici în 1975, an din care expune la expoziţii de grup în străinătate: Franţa, Finlanda, Cehoslovacia, Bulgaria, Ungaria, URSS etc. A părăsit definitiv România în 1985, ceea ce i-a permis să facă o serie de călătorii de studii în Grecia şi Italia, stabilindu-se la Paris.

Chiar dacă termină Institutul de Arte Plastice la clasa lui Constantin Blendea, Georgescu alege forma şi figura drept elemente definitorii ale reprezentării plastice, şi prin rafinarea succesivă a uneltelor picturale, reuşeşte să compileze un întreg discurs artistic. Unealta de modelare rămâne culoarea, cu ajutorul căreia traduce lumina şi calitatea metamorfozantă a senzaţiilor vizuale. Spaţiul este şi el definit de gama de culori aleasă, tocmai prin plasarea suprafeţelor puternic cromatice în antagonie valorică cu volume nedefinite.
Figurativul este atins instinctiv, forma fiind concretizată prin finul acord al texturilor de construcţie, toate acestea ducând la o esenţializare a suprafeţelor picturale.

Georgescu foloseşte tonuri reci, surdinizate şi, împrumutând introspecţii expresioniste, transpune propriul zbucium în aceste culori incerte, de griuri melancolice.